Lapsettomien lauantai 8.5.2021

8.5.2021

Lapsettomien lauantaita vietetään vuonna 2021 toukokuun 8. päivänä. Yksi Turnerin oireyhtymän kipeitä oireita onkin munasarjojen toiminnan hiipumisen myötä seuraava tahaton lapsettomuus.

Yhdistyksen aktiivien keskuudessa aihe nousee usein esiin varsinkin parisuhteiden vakiintuessa ja lapsettomuushoitojen suunnittelun alkaessa. Viime vuosina kriteerit lahjamunasoluhoidoille ovat olleet kovin tiukat eikä näitä hoitoja juurikaan ole Suomessa tehty.

Lisää asiasta voit kysyä omalta gynekologiltasi tai tutustua mm. Ovumian sivuihin. Aiheesta on kirjoitettu myös Duodecim-julkaisusarjassa ja Lääkärilehdessä.

Olemme myös saaneet tietoon, että adoptiojonot ovat pandemian aikana pidentyneet. Haluamme muistuttaa myös sijaisperhetoiminnasta ja tukiperhekoulutuksista.

Haluamme yhdistyksen hallituksen puolesta lähettää paljon voimaa tähän monelle kivuliaaseen päivään. Voikaa hyvin!

 

Jopa kolmasosa kokee syrjintää työelämässä lapsettomuuden takia. Aiheesta ovat kirjoittaneet muun muassa YLE ja Lapsettomien yhdistys Simpukka ry.  

Aiheesta on kirjoitettu myös yhdistyksen Perhosen siivin- blogissa.

Eri lähteistä riippuen vain 2-8% Turner- diagnoosin saaneista voi tulla spontaanisti raskaaksi. Lisää tietoa aiheesta löydät täältä ja täältä

Aikanaan on tutkittu myös mahdollisuutta pakastaa nuoren Turner- tytön munasarjakudosta lapsettomuushoitoja varten. Siitä ei ole kuitenkaan ole tullut vielä yleistä käytäntöä. Aiheesta on kirjoitettu muun muassa englanniksi täällä.

Kansainvälinen adoptio on puhuttanut esimerkiksi Ruotsissa. Suomessa toimintaa järjestää ainakin Interpedia. Adoptioprosessi on aikaa vievä ja alkaa adoptioneuvonnalla.

Suomessa myös Pelastakaa lapset järjestää neuvontaa, sijaisperhepalveluita ja tukiperhetoimintaa.

Sijaisvanhemmaksi voi päätyä myös SOS- Lapsikylän valmennuksen kautta.

 

Aiheesta vielä muualla:

https://www.fertstert.org/…/S0015-0282(20)30337-X/fulltext

https://www.frontiersin.org/…/10.3389/fmed.2020.00003/full

https://www.invalidiliitto.fi/…/2016-11/turner-opas_2013.pdf

https://core.ac.uk/download/pdf/38093377.pdf